Cum se alege logo la Moldova 16/01/2017 – Posted in: Blog

logo

Statistic, procesul de alegere consumă circa 70% din timpul executării lucrării. Este oare acest proces atât de important? Cine și cum ar trebui să ia decizia finală? Mai jos câteva gânduri la tema dată:
  Începem cu un pseudobasm: Ion a devenit tătic, mare fericire în sat. Un fecior cărui era sortit să devină minim primar, poate chiar și președinte de raion. Acum era important de ales un nume corect, un nume care îi va forma soarta de mai departe. Și cum este primit la moldoveni, Ion sa pornit cu colindatul – consultatul pe la cei mai importanți oameni din sat.
  Primul om cu factor important de decizie era desigur soacra, cum fără ea?, ea a zis ca Ion nu are de ales decât numele – Bogdan, ca bunelul său, nu că ar fi argumentat tare logic, dar emoții au fost din plin vărsate în motivarea sa.
  Al doilea expert a fost Cumătrul Vasile, care de 10 ani lucra la Moscova ca expert în ceva tare important, nimeni nu știa exact, dar avea greutate votul său. Vasile a propus numele de Radion, argumentarea era lungă, puțin neclară dar evident importantă.
  Mai departe Ion a mers la popă. Popa a zis că un veridic creștin poate purta doar numele dictat de sfânta scriere și anume – Emilian. După părerea sa de expert, acest nume ar prinde bine la publicul țintă.
  Dar cum Ion era un om avansat tehnologic, nu a putut să ignore și părerea autoritară a D-nului Google, care la întrebarea “care e cel mai bun nume pentru un băiat în 2017” i-a răspuns că cel mai popular este numele de Damian. Atâtea păreri bune și o alegere foarte grea … Atunci Ion și-a adus aminte de faptul că vecinul, care lucra la Italia, ia zis că italienii au obiceiul să dea copiilor nume duble ca Ana-Maria și altele, iar el ca fiind om avansat tehnologic a pus în funcție superlogica, și ca să împace toate părțile, a pus băiatului un quattronume – Bogdan-Radion-Emilian-Damin.
  Totul era bine, toți îl numeau pe placul său și înafara faptului că copilul era cam derutat primul timp, acesta crește pas cu pas. Problema a apărut odată cum acesta a mers la școală. Alți copii, care și numele clasice le cam rețin cu greu, cam încurcau permanent combinația sofisticată, ca urmare copii au decis sa scurteze numele, limitându-se la primele litere din fiecare nume Bogdan-Radion-Emilian-Damin. Și abia în acest moment a basmului Ion a realizat ce N.U.M.E. a ales.
De râs sau de plâns, dar asta e realitatea. Mulți adesea nu cer părerea persoanelor care trebuie. Se plătesc sume mari pentru specialiști buni, dar se ignoră părerea acestora în favoarea persoanelor terțe. Acest fapt ne-a umplut piața cu logouri elaborate de șoferi, secretare, boxeri și alți experți în marketing. Să nu uităm și de D-nul Egocentrism care are o colecție impunătoare de capodopere pe tarabele din oraș. Nu aș vrea să-i scap și pe experții în domeniu, care deși posibil au careva cunoștințe, ba poate chiar și gusturi bune care i-au făcut să-și aleagă profesia, dar care au preferat să susțină teoria că cine plătește are dreptate.
Oamenii au obiceiul să-și complice viața, pe când soluțiile stau la suprafață –
În elaborare unui logo trebuie să reținem următoarele lucruri:
  1. Pentru cine facem logoul? Răspunsul evident ar fi pentru clienții companie (nu director, lucrători, acționari sau concursuri de frumusețe). O întrebare bună ar fi cât de reprezentative sunt consultările cu soția și cumătrul versus sondaje efectuate de experții în domeniu.
  2. Cine face logoul? Odată apelați specialiștii în domeniu, care este logica ignorării sfaturilor acestora? De regulă dacă un specialist insistă asupra unei variante și poate argumenta, poate ar fi cazul să ascultăm părerea pentru care plătim? Întrebați-vă care a fost motivul că ați apelat la el? Care este bagajul acestuia?
  3. Să avem încredere totală în specialist? NU, dar acesta este o parte importantă dintr-un proces eficient, care este adesea ignorat. Procesul este mult mai complex și merită o descrierea aparte care va urma curând.
Puteți auzi și păreri că designerii sunt ca medicii care nu trebuie ghidați când vi se înlătură apendicita, totuși nu este chiar corectă opinia dată. Designerii spre deosebire de medici, nu înlătură de regulă problemele ci fac parte dintr-un proces creativ, care creează ceva nou, menit pentru succes … ei sunt doar o parte din echipa corectă (marketing, sondaje, merchandising, design), dar o parte importantă, care uneori face alegeri de fonturi și culori logice nu doar aliatorii și dacă își pot argumenta alegerea poate ar fi cazul să-i ascultam?